Idag är det ideologiernas fel

Frisk luft och strålande höstsol gör att man gärna ger sig ut på en söndagspromenad. Men vi på Vems fel är det idag? drivs av ett aldrig sinande samhällsengagemang. Idag fick man uppehålla sig en stund på DN Debatt. En av de få arenor vi har i Sverige för fri och nytänkande diskussion.

Anders Lindholm från opinionsinstitutet Demoskop presenterar idag en studie med titeln Etablerade sanningar i politiken gäller inte längre som visar att väljarkåren blir allt mindre lojal och allt mindre ideologisk. Det låter bra. För varför ska man vara lojal mot ett parti? Det är ungefär lika smart som att alltid köpa samma tvättmedel oavsett hur det tvättade senaste gången. Vid val av politiskt parti bör en självständig medborgare ta sitt beslut med samma kritiska sinne som vid val av en vara – Vem har den fräckaste reklamen? Hur kommer förpackningen att göra sig i köksskåpet? Och vilken produkt känns mest förenlig med min livsstil? För inte vill vi väl tillbaka till en tid där man röstade i den riktning som LO-borgen pekade? Enskilda individers fria beslut är alltid bättre än kollektiv flockmentalitet som grundar sig i rädsla och grupptryck.

Enligt opinionsundersökningen har de politiska ideologierna tappat i betydelse: ”Fundamentet för vilket val man gör har alltid varit vilken politisk ideologi man själv är anhängare av. Den utgångspunkten börjar alltmer ersättas av sak och person och därmed en ökad flyktighet.” Vi på Vems fel är det idag? välkomnar den utvecklingen eftersom ideologierna ligger bakom historiens värsta övergrepp. För vad är ideologi om inte krig, svält och Gulag. En ideologi som försöker tala om för dig vad du ska tänka, känna eller äta kommer om den får härja fritt oundvikligen leda till ett totalitärt samhälle.

Men våra vänner på Demoskop glömmer en viktig sak. Visserligen skriver man att liberalismen är den populäraste ideologin med 27 procent men man missar helt att räkna med den allra största gruppen – de 34 procent som saknar ideologi – i det liberala blocket. Eftersom liberalismen har som mål att bekämpa alla ideologiska tvångströjor och låta fria individer själva styra sina liv skulle man kunna säga att de 34 procent som enligt undersökningen saknar ideologi redan uppnått detta högre stadium av liberalism – det ideologilösa samhället.

Vi liberalar jublar över ideologiernas död på samma sätt som vi firade historiens död. Den omfattar ju inte oss. Det mest komiska av allt är att kommunismens fäder själva förutspådde sin egen död. De visste att en tid skulle komma när den fogliga och indoktrinerbara massan skulle ersättas av starka individer som stakade ut sin egen framtid. Eller som Marx och Engels skriver i sitt ökända Kommunistiska Manifest – ”Allt fast och beständigt förflyktigas”. Idag är det ideologiernas fel. Och död.

Annonser
Det här inlägget postades i Historiens död, Ideologier, LO-borgen, Marx och Engels. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Idag är det ideologiernas fel

  1. Ping: Ideologi hindrar teknokrati | Vems fel är det idag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s