Idag är det Helle Kleins fel

När hösten påminner oss om världens förruttnelse och sommarens varma vindarna förvandlats till ett kyligt regn kryper vi ner under täcket och läser Helle Kleins reflektion kring Wikileaks senaste upptåg – 400 000 dokument rörande Irakkriget.

Med svenska akademiens fulla skärpa blandar Helle Klein det bombastiska med det journalistiskt spikraka, Bibelns höga språk med folklighetens realism. Hon tar oss från New York till demonstrationen på Norra Bantorget och slänger ur sig högtstående personers namn som vore hon en maoistjournalistikens Queen Latifah.

Ack så tråkigt att en estetisk kulspruta av denna magnitud skall innehålla så pass mycket oförstånd, så pass mycket förvirring.

För att reda ut detta nystan för er, kära läsare, vill vi på Vems fel är det idag? klä av det röda skynket och klargöra två saker för er:

1. De borgerliga ledarsidorna var aldrig för mördandet av mer än 60 000 civila människor i Irak – eller som Che Guevara-kramande the Lancet skrev i sin sterilt vetenskapliga rapport, totalt 650 000 dödade. De borgerliga ledarsidorna var för en intervention av Irak, vilket är en helt annan sak.

2. Jan Björklunds citat där han säger att ”Sverige bör vara med om världssamfundet kommer fram till att man ska gå till angrepp mot Irak. Regeringen bör vara beredd att skicka stridande trupp till Irak, inte utesluta att göra det” (SvD 25.11.02), måste läsas mot hans stora kunskap om krigföring. Jan Björklund, liksom många experter med honom, kan visa på flera exempel där krig inte lett till att människor dör.

Med det sagt kan ni nu åter ta skydd under täckenas dunbeklädda värme, blunda och tänka att idag kommer jag inte luras av Helle Kleins utsmyckade prosa, för idag vet jag att det är Helle Kleins fel.

Se även: Expressen, DN, Svd och Aftonbladet

Annonser
Det här inlägget postades i Folkpartiet, Irak, Jan Björklund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s