Idag är det elevernas fel

Idag publicerade DN en till synes dyster rapport från skolverket. Niornas betyg blir allt lägre och andelen niondeklassare som inte är behöriga till gymnasiet är högre än på tolv år. Dylik statistik skulle kunna få många reagera ointellektuellt och instiktivt och börja leta fel i regeringens skolpolitik. Om du är en av dessa – hejda dig och låt oss förklara.

Anledningen till att elevernas betyg nu går ner är att regeringens betygsinflationsdämpande politik äntligen har börjat bära frukt, Björklund förklarar, att de senaste årens stigande betyg har vänt kan bero på att färre lärare nu sätter glädjebetyg.

Som de flesta redan vet har Jan Björklund gjort det till sin personliga mission att skapa ordning och reda i den svenska skolan. Vad många ännu inte har insett är hur samspelt ministerns skolpolitik är med den borgerliga arbetsmarknadspolitiken. Detta utkristalliserar sig när man läser Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund  i DN:

Regeringen har skärpt kontrollen med hjälp av Skolverket och det kommer att skärpas ytterligare(…)Det här kan innebära att betygsinflationen är hejdad.

Är det någon som inte drar en lättnadens suck? Problemet för skolan är ju inte låga kunskaper eller låga betyg. Det stora problemet är inflation. Om för många får för höga betyg förstör det hela den differentieringsprocess som måste vara skolans huvuduppgift. Om alla får höga betyg blir det i slutändan omöjligt att på ett enkelt sätt sålla ut agnarna från vetet. Björklund vet detta, det vet alla som varit i det militära. Faran med inflation känner också alla till som äger kapital; dels blir värdet på pengarna mindre men dessutom tenderar arbetslösheten att minska vilket leder till dyrare arbetskraft, en mardröm för alla entrepenerörer.

Vad regeringen nu så sinnrikt gör är att sätta inflationsbekämpning som huvudmål i alla samhällets delar. På detta sätt garanteras inte bara hög arbetslöshet och billig arbetskraft utan även en lydig och lästmedveten elevskara som varje dag uppmuntras till insikten om att alla fel i slutändan kommer att vara deras.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Idag är det elevernas fel

  1. Ping: Det är de dåliga elevernas fel | Vems fel är det idag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s