Fy på dig Sosse! – Nobelpriset i litteratur tilldelas Erik Ullenhag

Det var fredagskväll och den höstblöta asfalten speglade gatlyktornas sken när vi steg in på ett uteställe beläget längst med knivsöders hav.

Det tog en halv öl innan vänsterpoeten steg upp på scenen. Klichéartat klädd i basker tog han tag i mikrofonen, tittade med sin svettigt alkoholiserade uppsyn på oss oförstående människor i publiken och började: ”jag är INTE-llektuell, INTE-rkulturell, INTE-gration.”

Och medan vänsterpoeten spottade ur sig sina lågstadieläxor och vänsterfolket uppskattningsnickade sönder sina tusenkronors frisyrer, stod Erik Ullenhag i ett hörn och filade på sin kommande integrationspolitik.

Tre år senare publicerades den på DN debatt.

Som vanligt när det handlar om den bildade högerns politik har vi att göra med en Balzaciansk prosa som i varje läge skildrar den mänskliga kampen mot systemet.

Bör vi ge Erik Ullenhag Nobelpriset i litteratur? Ja.

Motiveringen lyder:

”Nobelpriset i litteratur år 2010 tilldelas Erik Ullenhag. Denna iakttagare av 2000-talets upplösta samhälle, har i verk som ‘nyanlända behöver mer än en klapp på huvudet’ visat på konflikten mellan integration och politik, samhälle och nyanländ. Med vad Heidegger kallar för ‘Destruktion’ och ‘Abbau’ avtäcker Ullenhag de strukturella förutsättningar bakom ord som ‘Omhändertagande’, ‘Utanförskap’ och ‘Passivisering’.

Istället för att luras av vänsterhegemonins diskurser där fattigdom och marginalisering kopplas till den politiska fördelningen av resurser, går Ullenhag bakom de förrädiska orden och finner problemets kärna: bemötandet.

Att komma till ett nytt land bör, som Ullenhag visar, präglas av rätten till etablering, inte av rätten till bidrag. Om det finns sjukvård, skola, äldrevård, sjukförsäkring och andra hinder, blir resultatet ett samhälle som ständigt står stilla, ett nytt Rom anno 476.

Med språklig elegans och en ständig vilja till nytänkande vill vi härmed hylla en man, en människa, en publicist!, vars inflytande för den skandinaviska gemenskapen är oöverskådligt; vars liberala vilja till att lägga makten och ansvaret i krigsflyktingarnas händer fundamentalt.

Kritiska röster höjs som vanligt vid ett tillkännagivande likt detta och vissa menar till och med att han inte utvecklar, utan snarare återger vänsterpoetens manifest om att vara INTE-llektuell och INTE-gration. Men eftersom socialdemokratin alltid och oavsett vad bär det grundläggande ansvaret för alla problem rörande integrationen, och samhället, behöver vi inte oroa oss nämnvärt för belackarnas burop. För vad som än händer kan vi alltid svara i enlighet med den klassiska ramsan:

”Ni hade 1900-talet / vi 2000 / Ni hyresrätter / vi etagehusen / Kom till min famn och låtom oss dansa / Bort med det kollektiva, inget mer tramsa / Jag har en tanke, ett integrationsspel / Oroa er ej / det är alltid Socialdemokraternas fel.”

Annonser
Det här inlägget postades i Alliansen, Dansk Folkeparti, Folkpartiet, Integration. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fy på dig Sosse! – Nobelpriset i litteratur tilldelas Erik Ullenhag

  1. Ida skriver:

    Jag saknar uppdateringarna på den här bloggen!

  2. Erik skriver:

    Snälla uppdatera, jag vet inte vems fel det är längre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s